Riesling szczep - jedno z najbardziej uwielbianych winogron naszych czasów. Jakkolwiek plastyczne i prezentujące różne oblicza, zawsze zachowuje swój unikatowy charakter, który wszyscy kochamy. A jeśli chodzi o umiejętność opowiadania o charakterze terroir, w którym powstało, jest bezpośrednim białym odpowiednikiem szczepu pinot noir. Wszystkie najdrobniejsze różnice pomiędzy siedliskami widać w tych winach jak na dłoni. Riesling cieszy ponadto wielbicieli różnych stylów wina; jego wysoka i żywa kwasowość pięknie równoważy cukier, dlatego riesling jest podstawą dla wielkiej klasy win słodkich, wytrawnych i wszystkiego pośrodku. Uroczy za młodu, dojrzewa i starzeje się jak mało które inne winogrono. Krótko: z której strony by na niego nie spojrzeć, riesling jest piękny. Dziś oferujemy cztery różne spojrzenia na tę odmianę. Skorzystajcie z naszych propozycji i koniecznie podzielcie się z nami wrażeniami!

  • GostArt Riesling - GostArt to bezapelacyjnie najlepsze polskie wina musujące. Nic dziwnego - powstają pod okiem francuskiego winemakiera, który zbierał doświadczenie między innymi w Szampanii, najlepszym na świecie miejscu dla tego typu win. Ten GostArt, oparty na rieslingu, ucieszy Was wszystkim, co oferuje. Czyste i atrakcyjne aromaty owoców, wśród których dominują jabłka i gruszki, a obok nich pięknie zintegrowane nuty mineralne i drożdżowe. Energii dostarczają tu aromaty cytrusowe, które przeplatają się z nutami ciastek i skórki chleba. Postawcie je na stole obok kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu albo ulubionych owoców morza w tempurze - pairing zwali Was z nóg!
  • Knebel Riesling Von den Terrassen - mozelski riesling z ekologicznych upraw, fermentowany w naturalny sposób na dzikich drożdżach. Terroir słynnej niemieckiej doliny przemawia tu czystym głosem, który opowiada o mineralnych łupkach, dojrzałych cytrusach i świeżo zrywanych zielonych jabłkach. Mnóstwo energii, niezwykła precyzja i doskonały smak. Delikatnie wytrawny charakter i relatywnie niski alkohol czyni z tego wina świetnego partnera dla pikantnego curry lub grillowanego pstrąga.
  • Schneider Schlossbockelheim Riesling Vulkanstein - Region Nahe w Niemczech to źródło niezwykle strukturalnych i pięknie zbudowanych rieslingów. Ekologicznie uprawiane winogrona plus dojrzewanie na osadzie równa się w tym przypadku ślicznemu winu, opartemu na nutach cytrusów, dojrzałych owoców sadu, delikatnie słonej mineralności i dodających głębi aromatach drożdżowych. Elegancko wyrzeźbione ciało pełne życia i energii sprawia, że wino podoba nam się od pierwszego kontaktu, a nasze uczucie wobec niebo rośnie z każdym kolejnym łykiem. Szczególnie w połączeniu z warzywnym curry lub pad thaiem. Jeśli szukacie bliższych nam geograficznie połączeń, postawcie na sznycla z sałatką ziemniaczaną i nie zawiedziecie się ani trochę!
  • Robert Weil Riesling Gutswein - Uczycie się o winach i przerabiacie rozdział o rieslingach? Otwórzcie tę butelkę i dostaniecie doskonały przykład tego, o czym czytanie. Podręcznikowa interpretacja reislinga: cytrusy, jabłka, gruszki, nieco mineralności, kwiaty i zaczątki tego, co w bardziej dojrzałych egzemplarza nazywamy nutami petrolowymi. To wino pochodzi z Rheingau, jednego z najbardziej niezawodnych regionów, jeśli chodzi o produkcję rieslingów. Nasz producent korzysta z owoców pochodzących ze starych krzewów, więc spodziewane wrażenia możecie podnieść w tym przypadku do kwadratu. Podniesienie emocji do sześcianu zapewnia połączenie tego wina z pieczonymi rybami bądź dojrzałymi serami.

Na rieslinga zawsze jest dobra pora. Nasz zestaw dostarcza rieslingi na każdy moment, na każdą okazję i dla każdego, kto ten szczep kocha lub chce pokochać.