Thierry Puzelat zasłynął w Dolinie Loary, jako jedna z ikonicznych postaci w segmencie winiarstwa naturalnego. Doświadczenie enologiczne zdobywał w południowej Prowansji, z której w powrócił w rodzinne strony motywowany tęsknotą za zapachami i lokalną florą. Zaczynał od sprzedaży uprawianych gron. Po kilku latach, zainspirowany poglądami naturalistów na temat walorów siedliska i potencjału upraw, postanowił rozpocząć własną działalność winiarską. Od początku bazuje ona na fundamentach ekologicznych, bez ingerencji chemicznej i zbędnych ulepszeń. Ważna jest także bioróżnorodność, której najlepszym wyrazem był zakup pobliskiego lasu, w obawie przed rychłym jego wycięciem.

Najważniejsza dla Thierrego jest niskointerwencyjna praca w winnicy i przysłuchiwanie się , jaką opowieść szykują winogrona w każdym nowym roczniku"

Enolog: Thierry Puzelat

Areał: 10ha