Winnice zlokalizowane są w pobliżu wioski Vinaspre, w dystrykcie Lanciego, u podnóża wschodniego krańca gór Sierra Cantabria. Charakterystyczne dla tego obszaru są stosunkowo duże wysokości i replanos, czyli obszary wyżynne z charakterystycznymi glebami wapiennymi, magrlowymi i piaskowcem, które w ostatecznym rezultacie nadają winom niepowtarzalny charakter i zdefiniowany styl. Głównym celem Roberto Olivana - właściciela, winiarza, handlowca i winogrodnika w jednej osobie, jest robienie Riojy w historycznym stylu przodków. Wyszukuje w tym celu małe i bardzo stare działki (vinas viejas), z których winifikuje niewielki nakłady unikatowych win. Jego wyróżnikiem jest upodobanie do kupażowania odmian białych z czerwonymi, w celu budowania równowagi i podbicia kwasowości. Wina fermentują w betonowych kadziach, po czym wybiórczo trafiają do używanych, neutralnych beczek. Cechuje je niebywała żywotność, ekspresja owocu i jedwabiste garbniki.

Sposób rozumienia przez Roberto Olivana zawiłego terroir jest nie tylko imponujący, ale także świadczy o przywiązaniu do tradycji, szacunku dla przeszłości, lojalności i dumie ze swojego pochodzenia oraz jego miejsca w winiarskim świecie."

 

Enolog: Roberto Olivan

Areał: 8/10ha

Gleba: wapień, margle, pisakowiec