Winiarnia Spy Valley to inwestycja rodziny Johnson (Bryan i Jan) w Marlborough w południowej części doliny Waihopai, będąca jednocześnie jedną z nielicznych aktualnie winiarni w 100% zarządzanych rodzinnie. Została posadzona w roku 1993, pierwsze wina obecne na rynku przyniósł rocznik 2000. Dziś prowadzona przez drugie pokolenie, Amandę Johnson. Od początku projekt opiera się na wierności ziemi i ludziom, którzy ją pielęgnują oraz idei gospodarstwa zrównoważonego. Historia, która zaczęła się od pasji do ziemi przyniosła niezwykłą sławę i popularność oraz zaowocowała wysokiej jakości produktem, eksportowanym do 35 krajów.

Rolę winemakerów pełnią: Wendy Stuckey (główny winemaker), Adam McCone, Richelle Collier. Emily Gaspard-Clark - uhonorowana tytułem NZ Young Winemaker of the Year 2019. Roczna produkcja to około 150 000 skrzynek, areał - 180ha(+) Winnice znajdują się w dolinach licznych rzek, co zapewnia zróżnicowane geologicznie gleby, bogate w żwir rzeczny oraz glinę. Najważniejsze odmiany to pinot noir i sauvignon blanc, a także gewurztraminer, pinot gris, chardonnay, merlot, syrah, malbec.

Dzięki nowoczesnemu, w pełni zintegrowanemu zakładowi winiarskiemu i pasji w dążeniu do doskonałości, Spy Valley konsekwentnie produkuje wina lubiane i uznawane na całym świecie, wielokrotnie nagradzane. Zarówno winiarnia, jak i winnice są corocznie audytowane i certyfikowane jako zrównoważone przez program zrównoważonej uprawy winorośli NZ Winegrowers oraz ISO 14001 (certyfikat zgodności z międzynarodową normą środowiskową).

Najważniejszych elementów w filozofii Spy Valley: naturalna różnorodność, zrównoważone zarządzanie ogólnie pojętą energią, uprawa i produkcja niskointerwencyjna, ludzie."