Pasquale Mottura, rolnik z wieloletnim doświadczeniem w uprawie winorośli, w 1927 roku postanowił założyć własną winnicę i zająć się produkcją win. Prawie 100 lat i cztery pokolenia później firma wciąz jest w rękach rodziny, a ich nazwisko stało się synonimem niezawodnych win w tej części kraju.

Znajdujemy się niedaleko miasteczka Tuglia w regionie Salento, który słynie z niezwykle dziś popularnych win, pełnych i dojrzałych, zazwyczaj opartych na szczepach negroamaro i primitivo. Produkcja u rodziny Mottura jest duża, ale o jakość możecie być spokojni. Wszystko tu opiera się na uczciwości, nie ma mowy o chodzeniu na skróty. Albo osiągamy cel pracując zgodnie z zasadami, ale nie zabieramy się za pracę w ogóle.

Część krzewów prowadzone jest w tradycyjnym stylu bush vines. Rosną one na glebach bogatych w tuff, a owoce z nich zbierane są ręcznie. Winnica ta nazywa się La Pitre i jest jednym z najważniejszych miejsc upraw należących do producenta. Liczy sobie 24 hektary leżące na glebach aluwialnych bogatych w żelazo, tuff, glinę i żwir. W tej wyjątkowej winnicy znajdziemy głównie odmiany primitivo, negroamaro, aleatico i fiano. Każda butelka wina od Mottura przekonuje nas, że winiarskie południe Włoch ma więcej do zaoferowania, niż do tej pory odkryto.

Mottura wierzy w połączenie dużej produkcji z wysoką jakością. Do rodziny należy aż 250 hektarów upraw, ale wiele z krzewów jest naprawdę starych i liczy sobie około 60 lat. Pozwala to na produkcję win skoncentrowanych,bogatych, intensywnych. Produkcja opiera się na rodzimych odmianach i na metodach wywodzących się z tradycji regionu.

Winemaker: Pasquale Mottura 

Areał: 250 ha