Bodegas Monteabellon to rodziny producent z Ribera del Duero. Szczyci się doświadczeniem budowanym przez 7 pokoleń, które dziś procentuje i pozwala tworzyć jakościowe wina wysokiej klasy.

Posiadłość należy do rodziny Garcia i w kształcie, jaki znamy dziś, funkcjonuje od 2002 roku. Rozmach i skala produkcji pozwoliły rodzinie na wyjście poza granice Ribery - dziś produkują wina także w regionach Rioja i Rueda.

W nasadzieniach, których łączna powierzchnia wynosi około 175 hektarów, dominuje tempranillo. Wspierane jest ono przez merlota, którego krzewy stanowią raptem 5% całości. Wszystkie winnice należą do rodziny, nie wspierają się oni skupowanymi owocami. Krzewy rosną tu w klimacie suchym i słonecznym, gdzie wiosna i jesień przynoszą umiarkowane opady i gdzie tworzące się ponad rzeką Duero mgły zapewniają krzewom nieco wilgotności.

Uprawy należące do rodziny są zróżnicowane pod względem gleby i wysokości nad poziomem morza. W zależności od charakteru siedliska, pochodzić będą z niego inne wina. Producent dzieli swoje ziemie na trzy grupy:

  • Pierwsza znajduje się relatywnie najniżej nad poziomem morza (poniżej 800 metrów), a gleby składają się głównie z piaszczystych iłów. Pochodzą stąd wina lekkie, świeże i aromatyczne, szybko przystępne i niewymagające dojrzewania.
  • Kolejna strefa sięga od 800 do 830 metrów nad poziom morza i charakteryzuje się dużym udziałem gliny w glebach. Rosnące tu owoce trafiają do win typu crianza, które są pełne, soczyste, z ładnie skoncentrowanym owocem i odpowiednio mocnymi taninami.
  • Powyżej 830 metrów i aż do 950 rozciąga się trzecia strefa, najchłodniejsza i najbardziej mineralna. Podstawą gleb w tej części są skały wapienne. Pochodzące stąd wina cechują się elegancją, harmonią aromatów i ogromnym potencjałem do dojrzewania.

Zebrane winogrona trafiają do niezwykle nowoczesnej winiarni, która pozwala na maksymalnie precyzyjną winifikację, po czym wysyłane są na kilkumisięczne dojrzewanie w dębowych beczkach.

Areał: 175 ha