Winiarnia jest projektem rodziny Govine, trudniącej się produkcją wina od XVII wieku. Pierwsze etykiety wypuszczone na rynek datowane są na rok 1850, sprzedawane były wówczas głównie we Włoszech oraz do Ameryki Łacińskiej. Obecny zarządca Ignacio Giovine wrócił do winnicy po namowie ojca (Giuseppe Giovine) w momencie ukończenia enologii w Albie. Przejął stery w 1988 roku i to był faktyczny start marki L'Armangia, przez kolejne lata systematycznie powiększanej i ulepszanej w duchu tradycji oraz z zamiarem wykorzystania naturalnego potencjału regionu. Filozofia producenta oparta jest na szacunku i odpowiedzialności w stosunku do środowiska, zatrudnionych ludzi, dystrybutorów, konsumenta oraz kolejnych pokoleń, które będą uprawiać ziemię i czerpać z niej to, co najlepsze. Stylistyka produkowanych win cechuje się ekspresją owocu, dużą werwą, bogatym spektrum aromatycznym i dobrą koncentracją. Fermentowane są one spontanicznie przy udziale rdzennych drożdży, starzone w kadziach lub z umiarkowanym użyciem dębu. Najważniejsze odmiany: barbera, moscato, chardonnay.

L'Armangia oznacza "odwracać sytuację na swoją korzyść" i ma na celu promocję regionu Canelli i uwolnienie go od industrialnego ciężaru przeszłości.

Enolog: Ignazio Giovinie

Areał: 11ha

Gleba: wapień, glina, piasek, margle