Donnafugata to marka, która tworzy wina z elegancją i kreatywnością, będące symbolem regionu. Rodzinna winiarnia została założona po to, żeby świat dostrzegł sycylijski styl winiarski. Zrównoważony rozwój to polityka bardzo poważnie traktowana w winiarni. Jego wyrazem jest między innymi minimalizacja w stosowaniu nawozów chemicznych i optymalne wykorzystanie zasobów naturalnych. Wina Donnafugata powstają w regionach takich jak Contessa Entellina, Pantelleria, Vittoria, Etna i Marsala. Areał obejmuje prawie 283 hektary. Zróżnicowane warunki klimatyczne, jakość gleb i siedliska, tworzą ogół czynników idealnych do uprawy rodzimych odmian. Najważniejsze z nich to ansonica, grecanico, nero d’avola, grillo i catarratto. Oprócz nich znajdziemy tutaj również szczepy międzynarodowe.

Wyjątkowe terroir o wielkim bogactwie, które znajduje odzwierciedlenie w winach Donnafugata, jest autentycznym wyrazem tej niezwykłej krainy"

Nazwa Donnafugata (uciekająca kobieta/kobieta w locie) przywołuje historię Marii Karoliny, matki Ferdynanda IV Barbona. To właśnie ona na początku lat 800 uciekła z Neapolu przed oddziałami napoleońskimi. Schronienie znalazła na Sycylii, gdzie obecnie znajduje się winnica Donnafugata. Wydarzenie to było inspiracją do stworzenia logo, które pojawia się na każdej butelce. Przedstawia ono twarz kobiety z rozwianymi włosami.

 

Areał : 283 ha