Honoré Geoffroy założył winnice w wioskach Beine i La Chapelle Vaupelteigne, w sercu Chablis, około 1850 roku, z czasem przekazując je w ręce kolejnych pokoleń. Na początku 2021 roku Alain Geoffroy zmarł, pozostawiając posiadłość w rękach żony Cathy i córki Nathalie. Winiarnia trudni się produkcją świeżych, owocowych win o dobrym, mineralnym charakterze. Winifikacja odbywa się w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej, aby zachować świeżość i typowy charakter Chablis. Wina z winorośli „vieilles vignes” starzone są w dębowych beczkach.

Naszym celem jest produkcja win z finezją i elegancją, oraz poszanowaniem unikalnego charakteru typowego dla Chablis."

    Leżący ok. 180 km na południowy wschód od Paryża, na północnych krańcach Burgundii, region znany z najsłynniejszych na świecie win białych powstających ze szczepu chardonnay i będących archetypem tejże odmiany. Chablis to obok Szampanii i Alzacji jeden z trzech regionów winiarskich Francji wysuniętych, najbardziej na północ. Panuje tutaj zmienny klimat z gorącymi latami i mroźnymi zimami, który wpływa na charakter każdego rocznika. Istotnym elementem kształtującym styl i nadającym szczególną finezję winom Chablis są gleby bogate w kimeryd - wapienne frakcje powstałe ze szczątków ostryg pochodzących sprzed 150 mln lat. Odmienny charakter poszczególnych siedlisk, podzielonych na cztery niezależne apelacje: Petit-Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru i Chablis Grand Cru, znajduje swoje odzwierciedlenie w każdej winnicy.

 

Winemaker: Cyrille Mignotte

Areał : 50ha