Divai to połączenie bogatej historii i dziedzictwa portugalskiego winiarstwa ze współczesnym know-how i najbardziej aktualnym podejściem do wina, owoców i upraw.

Posiadłość powstała w 2014 roku, leży niedaleko historycznego miasta Estremoz w regionie Alentejo, którego winiarska historia sięga aż 2000 lat w przeszłość. Pomysł na tworzenie wina jest tu bardzo prosty: szacunek dla ziemi i terroir połączony z codzienną uczciwą pracą w winnicy. Dlatego właśnie każde z powstających tu win jest nieco inne i posiada własny charakter. Winnica Divai oferuje zarówno wina jednoodmianowe, jak i bardzo charakterystyczne dla Portugalii blendy wielu odmian. Dla jak najczystszej ekspresji siedliska udział nowej beczki jest minimalny, podobnie jak dodatek SO2.

Do Divai należy ponad 50 hektarów upraw obsadzonych krzewami w wieku od 15 do 25 lat. Wśród nasadzeń dominują lokalne odmiany, takie jak arinto, antao vaz i roupeiro wśród białych szczepów oraz touria nacional, aragonez i trincadeira pośród odmian czerwonych. Krzewy rosną tu na glebach będących mieszanką skał wapiennych, gliny i łupków, co nadaje winom chłodnego i mineralnego wyrazu.

Bardzo ważny jest fakt, że Divai bardzo świadomie podchodzi do kwestii upraw. Podstawą jest bioróżnorodność i praca ograniczająca do minimum negatywny wpływ na środowisko. Dlatego opryski chemiczne zastąpiono już dawno naturalnymi, pracę mechaniczną pracą ręczną, a za najważniejsze dla zdrowych krzewów uważa się silny i harmonijny ekosystem.

Nazwa Divai pochodzi od francuskiego “du vin”, określającego wino. Co więcej, słowo “divai” w języku suahili również oznacza dokładnie wino. Francuzi byli winiarsko obecni w Portugalii, dokąd przynieśli wiele z określeń pochodzących z krajów, które kolonizowali.

Areał: 50ha