Coca i Fito to kooperatywa braci Toniego i Miquela, rozpoznawalna jako innowacyjna wytwórnia win wysokiej jakości. Tony jest enologiem projektu, którego początki w lokalizacji DO Montsant przypadają na rok 2006. Od tego czasu producenci nieustannie poszukują nowych wyzwań i obszarów uprawy, aby wytwarzać jak najbardziej urozmaiconą gamę win. Wśród najważniejszych lokalizacji znajdziemy DO Terra Alta, DO Emporda oraz DO Ribera Sacra. Główne odmiany to grenache, macabeo, carignan oraz w mniejszym stopniu syrah i cabernet sauvignon. Tradycja pełna szacunku dla środowiska łączy się z pasją obu braci i znajduje swoje odzwierciedlenie w ich niezwykle wyrazistych winach. 

Na nazwę projektu zdecydowaliśmy się wybrać swoje nazwisko, bo nie mam nic prostszego, co mogłoby właściwie zdefiniować założenia, dodać winom osobowości i uczynić je częścią rodziny”.

Enolog: Toni i Miquel Coca y Fito

Gleba: łupek