Korzenie rodziny Autreau sięgają XVII wieku. Już wtedy byli obecni w Szampanii, ale jednak nie w winiarskiej części tego regionu. Przedstawiciele rodziny oddawali się sztuce, a prace co bardziej uzdolnionych z nich można do dziś oglądać w wielu francuskich muzeach.

Nieco później reprezentanci kolejnych pokoleń skupili się na uprawie krzewów winorośli. Początkowo jednak wszystkie swoje owoce sprzedawali do dużych negocjantów. To dopiero Gerard Autreau w latach 50-tych XX wieku postanowił zachować winogrona za siebie i spróbować tworzyć własne wina. Pałeczkę po nim przejął jego syn Eryk, który znacznie rozwinął operację i odniósł znaczące sukcesy w podnoszeniu jakości win oraz ich promocji i sprzedaży.

W zgodzie z dzisiejszymi sposobami myślenia o uprawach, rodzina Autreau stara się nie ingerować w ekosystem. Pamiętają o tym, że owoce są podstawą ich pracy, dlatego muszą być zupełnie zdrowe, dojrzałe i prezentować wysoką jakość. Pracują z krzewami rosnącymi łącznie na 33 hektarach w czterech zróżnicowanych strefachL Verneuil, Hautvillers oraz sklasyfikowanych jako grand cru Ay i Chouilly.

W swojej produkcji wspierają się owocami pozyskiwanymi od zaprzyjaźnionych rolników, którzy prowadzą swoje uprawy z równie wysoką starannością i uwagą. Dzięki tej współpracy rocznie powstaje tu około 850 tysięcy butelek, dlatego dobrego szampana na pewno nie zabraknie.

Winemaker: Eryk Autreau