Ponieważ marka Raventos i Blanc jest obecnie przeznaczona wyłącznie dla win musujących, dział win spokojnych obrócił się całkowicie w kierunku naturalnym. Ogromne znaczenie miejsca pochodzenia winogron zostało przypieczętowane zakupem działki w La Juncosa del Montmell (Baix Penedes) w 2017 roku, zlokalizowanej w prowincji Tarragona. Najwyższy punkt znajduje się na wysokości 600 m n.p.m., co poza pięknymi widokami jest idealnym siedliskiem do uprawy zdrowych winogron w naturalny i niskointerwencyjny sposób. Pepe Raventos, jako przedstawiciel dwudziestego pierwszego pokolenia znanych producentów Cava, postanowił produkować naturalne wina dosłownie w swoim garażu. Zaczynał od xarel.lo fermentowanego w amforach i kadziach, zwykle w kontakcie ze skórkami. Wykorzystał to doświadczenie przy tworzeniu gamy naturalnych win Can Sumoi. Całe gospodarstwo od początku prowadzone jest z uwzględnieniem praktyk biodynamicznych, skupione na przywróceniu tradycji i unikaniu wszelkich chemicznych interwencji na wszystkich etapach produkcji.

Wino naturalne nie jest trendem, to sposób w jaki czujesz i wyrażasz siebie, jako świadomego winiarza w procesie tworzenia".

Areał: 30h

Enolog: Pepe Raventos i Frances Escala

Gleba: wapień