Bodegas Hermanos Pecina zostało założone w 1992 roku przez Padro Pecina Crespo w miejskiej części San Vincente de la Sonsierra. Inauguracja obecnych zakładów przypada na rok 1997. Fundamentem projektu było doświadczenie Pedro, związane z pracą w starych winnicach Rioja. Po osiemnastu latach spędzonych na zdobywaniu wiedzy w znanych winiarniach w La Roja Alta, zdecydował się on całkowicie poświęcić własnej winiarni. Wina Pedro starzeją się z niesamowitą gracją, między innymi dzięki skrupulatnego przepompowywaniu do nowych beczek dwa razy w roku, co jest możliwe tylko przy niewielkiej skali produkcji. Wyróżnia je niezwykle długi potencjał starzeni, imponująca wręcz kwasowość, świetna koncentracja oraz klasyczny styl w najlepszym wydaniu. Obecne nasadzenia to około 50ha, a beczki z winem leżakują w doskonale przygotowanych podziemnych magazynach (dąb amerykański i francuski). Winnice są uprawiane w sposób naturalny i zrównoważony. Dominującym szczepem jest tempranillo, z niewielkim udziałem garnacha i białej odmiany viura.

Od początku winiarstwo Bodegas Hermanos Pecina było absolutnie klasyczne, z subtelnym wykorzystaniem używanych beczek z dębu amerykańskiego i francuskiego, którego wpływ ma być w winie tylko tłem, nie treścią.

Enolog: Padro Pecina Crespo

Gleba: glina, wapień

Areał: 50ha