Historia posiadłości jest relatywnie krótka. Vincent Girardin w 1980 roku w wieku 19 lat zdecydował się "pójść na swoje" i rozpoczął uprawę pierwszych dwóch hektarów odziedziczonych po rodzicach. W latach 80-tych wypróbował właściwie wszystkich dostępnych technik dla nowoczesnego winiarstwa. Na początku nowego millenium do zespołu dołączył bardzo zdolny enolog Eric Germain. Był to niewątpliwie przełomowy moment dla producenta, w którym bezkompromisowo postawiono na najwyższą jakość i wyrażanie wyjątkowego terroir Burgundii. Eric i Vincent pracując razem przez 10 lat doszli do wniosku, że najlepsze rezultaty daje jak najmniejsza ingerencja w proces winifikacji. Pozwala to na dużo lepsze odwzorowanie siedliska, które każdy dodatkowy element niepotrzebnie tylko przykrywa. Właściwie jedynymi substancjami używanymi są tutaj SO2 oraz miedź. Drastycznie też zmniejszono użycie nowych beczek na rzecz używanych. Wydłużając czas dojrzewania, daje się tutaj szansę winu na lepszą integrację wszystkich jego elementów składowych. W 2012 Vincent Girardin zdecydował się sprzedać posiadłość swojemu wieloletniemu wspólnikowi. Hołduje on tym samym standardom jakości i przy pomocy profesjonalizmu kilkuosobowego zespołu nieprzerwanie utrzymuje wysoką jakość, niezależnie od kaprysów aury pogodowej w poszczególnych rocznikach. Styl producenta cechuje perfekcyjna harmonia pomiędzy owocem, użyciem beczki i mineralnością. Wina doskonale odzwierciedlają charakter poszczególnych siedlisk i utrzymują bardzo równą jakość, pomimo wahań potencjału poszczególnych roczników.

Jakość win zależy od wyborów winiarza. Sukces tej pracy wymaga od niego rygoru i nieustającej czujności”.



 

Enolog: Eric Germain

Areał: 20ha

Gleba: glina, wapień

Uprawa zrównoważona