Montevertine to nieduży, rodzinny producent działający w samym sercu Chianti. Winiarnia mieści się nieopodal popularnej miejścowości Radda, a należące do producenta winnice rozsiane są po okolicznych zboczach. Do właścicieli, rodziny Manetti, należy łącznie 18 hektarów winorośli, z czego ponad 90% zajmuje sangiovese, a uzupełniają je dwie lokalne odmiany, canaiolo i colorino.

Posiadłość, w której obecnie mieści się winiarnia, jest bardzo stara, a jej historia sięga do XI wieku. Nas jednak interesuje rok 1967, kiedy to potentat branży stalowej, Sergio Manetti, kupił tę posesję z zamiarem stworzenia w tym miejscu hotelu. Obok budynków zasadził jednak nieco krzewów winorośli, aby produkować własne wino i móc się nim dzielić z najbliższymi oraz z gośćmi hotelu. Pierwsze roczniki były jednak tak udane, że Sergio postanowił wysłać próbki swoich win na jeden z najważniejszych konkursów włoskich win. Tam jego butelki zebrały tak dobre opinie i oceny, że już niedługo później Sergio zdecydował o zakończeniu kariery w poprzedniej branży i skupieniu się tylko na produkcji wina. Przez cały czas opierał się na kilku prostych wartościach, z których szacunek do ziemi, prostota, zwracanie uwagi na detale i przywiązanie do własnych przekonań zawsze były dla niego najważniejsze. Dzięki swojej pasji odniósł suces, a jego wina stały się bardzo popularne.

Od czasu jego śmierci w 2000 roku winnicą steruje jego syn, Martino. Kieruje się on tymi samymi wartościami, które były ważne dla jego ojca. Zarządza niemal dwudziestoma hektarami upraw prowadzonych organicznie, oferuje bardzo wąską, ale uważnie dobraną ofertę win. Każda butelka powstaje dzięki tradycyjnemu winemakingowi, wina fermentują w amforach, dojrzewają w beczkach, a do butelek trafiają bez filtrowania.

Poza winem w posiadłości powstaje oliwa z oliwek odmian correggiolo, moraiolo i leccino oraz aquea vitae, której bazą są pozostałości po winie opartym na szczepie sangiovese.

Winemaker:rodzina Manetti