Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Jeffa Mausbach, Jorge Crotta oraz Alejandro Sejanovich to trójka winemakerów z międzynarodową praktyką i konsekwentną etyką pracy, z których przyjaźni narodził się projekt Manos Negras, rozpoczęty w 2009 roku. Alejandro Sejanovich: jeden z najbardziej doświadczonych winiarzy w Argentynie, wieloletni dyrektor piwnic Cantina Zapata, jeden z pionierów w sadzeniu winorośli na dużych wysokościach, zaangażowany również w przełomowe badania nad klonami Malbeca w regionie Mendoza. Jorgea Crotta: absolwent National University of Cuyo, najważniejszej uczelni biznesowej w Mendozie. Przez siedem lat rozwijał rynki międzynarodowe w Cantina Zapata. Do projektu dołączył w 2013 roku, aby stać się częścią zespołu winiarskiego i zarządzającego. Jeff Mausbach: przez trzynaście lat dyrektor ds. Edukacji Winiarskiej w Bodega Cantina Zapata. Podróżował niemal po cały świecie, głosząc poglądy o wyjątkowym charakterze argentyńskich win. Manos Negras koncentruje się na produkcji wina na różnych szerokościach geograficznych, od nasadzeń odmiany torrontes na północnych odcinkach Cafayate w prowincji Salta, poprzez uprawy pinot noir w najbardziej wysuniętym na południe regionie Neuquen w Patagonii, aż po stare winorośle w znanej i cenionej apelacji Altamria w Uco Valley. Uprawy wykorzystujące potencjał wysoko położonych siedlisk oraz naturalne właściwości geologiczne (gleby granitowe). Tworzą wina skoncentrowane na wykorzystaniu potencjału siedliska, wytwarzanie z tradycyjnych odmian, dalekie od stereotypu Nowego Świata. Proces fermentacji przebiega zwykle z udziałem dzikich drożdży, w kontrolowanej niskiej temperaturze. Typowym zabiegiem jest brak fermentacji jabłkowo-mlekowej oraz celowe unikanie wpływu dębu na naturalnie świeże wina białe. Wina czerwone dojrzewają przeważnie w starych francuskich beczkach. W ogólnej charakterystyce to wina eleganckie, subtelne, skoncentrowane na wydobyciu ekspresji poszczególnych odmian. W niektórych przypadkach wręcz mineralne, co dalekie jest od stereotypu konwencjonalnych win argentyńskich. Najważniejsze odmiany: malbec, torrontes, pinot noir Marka Triuno jest w 100% certyfikowana organicznie.
Czarne ręce wina. Na tym właśnie polega projekt Manos Negras. Podwijamy rękawy i brudzimy sobie ręce. Tak tworzymy wina rzemieślnicze."
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...