Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Lioco zostało stworzone przez Kevina O’Connora, który zarządzał winami w słynnej restauracji Wolfganga Pucka - Spago Beverly Hills oraz sprzedawcę win Maca Licklindera. Jedną z podstawowych motywacji leżących u fundamentów projektu było - wspólne dwójce przyjaciół - nieco sceptyczne podejście do ciężkich beczkowych win przeważających w stylistyce Kalifornii. Celem stało się odczarowanie stereotypu i stworzenie win w stylu bardziej europejskim - lżejszych, finezyjnych, nieprzytłoczonych dębem. Zainspirowani tradycyjnymi praktykami „starego świata” poszukiwali winnic wymagających geologicznie, obsadzonych starszymi krzewami. Obecnie winiarnia należy do rodziny Licklinder. Duet małżeństwa Sary i Matta Licklinder wraz z małym zespołem, produkują wina w nowoczesnej spółdzielni winiarskiej w Santa Rosa. Wszystkie owoce pochodzą ze skrupulatnie wyselekcjonowanych winnic, zlokalizowanych na terenie około 200 mil, wzdłuż trzech hrabstw: Santa Cruz, Sonoma, Mendocino. Najważniejsze odmiany to chardonnay, zaraz za nim pinot noir oraz carignan ze starych krzewów. Winna pełne są świeżości i elegancji, dobrze zbudowane lecz nie przerysowane. Łączą w sobie ekspresję owocu, świetny balans, nuty leżakowania na osadzie, zrównoważony alkohol, dobrą kwasowość i szerokie spektrum smaków, a także niezwykłą głębię. Priorytetem w firmie jest zaufanie do hodowców winorośli oraz dobrej jakości grona. Zdaniem autorów win Lioco, dobrego surowca nie trzeba ulepszać. Należy jedynie przeprowadzić niskointerwencyjną winifikację, by zachować naturalne możliwości i potencjał poszczególnych odmian. Podejście to kultywowane jest od początku istnienia winiarni i pozostało niezmienione mimo wielu pokus dostosowania się do bardziej komercjalnego stylu. Wśród winiarskich praktyk należy wymienić wczesny zbiór, ręczną selekcję gron, ograniczoną wydajność z hektara i umiarkowane użycie dębu. Bardzo ważny jest tez pierwiastek ludzki i dobre relacje z growerami, oparte na zaufaniu i wieloletniej współpracy.
Nasze ciągłe poszukiwania nowych siedlisk doprowadziły nas do najdalszych granic Golden State."
Podziel się linkiem ze znajomymi
Lioco tworzy wina niskointerwencyjne, nastawione na wydobycie charakteru siedliska oraz ponowne odkrycie potencjału Kalifornii, w szczerym i pozbawionym zbędnych z ozdób wydaniu.
Ładuję...