W La Stoppa wina produkuje się już od ponad wieku. W 1973 roku posiadłość została zakupiona przez rodzinę Pantaleoni. Od połowy lat 90-tych zarządza tutaj Elena Pantaleoni. Wszystko odbywa się według praktyk organicznych, z szacunkiem do natury oraz lokalnych społeczności. Elena szukając dostawców wyposażenia i sprzętu do winifikacji, zawsze skrupulatnie wybiera tych, którzy praktykują swoje rzemiosło od pokoleń. Traktuje to jako misję i czuje odpowiedzialność za kulturę oraz tradycje wykształcone i przekazywane przez setki lat. Zespół kilkunastu osób zaangażowanych bezpośrednio w produkcję win jedynie towarzyszy naturze trzymając się zasady minimalnej ingerencji zarówno w winnicach, jak i potem w piwnicy. Spontaniczna fermentacja odbywa się w temperaturze otoczenia i nigdy jej się tutaj nie ponaglana. Czas i cierpliwość pozwalają osiągnąć zdumiewające rezultaty. Styl producenta to wina wymykające się popularnym i jednoznacznym kryteriom, potrafią różnić się znacząco charakterystyką pomiędzy rocznikami, ale zawsze zachowują wysoką jakość i imponujący wręcz potencjał starzenia. Standardowo fermentują spontanicznie, z uwzględnieniem procesu kontaktu z osadem. Do starzenia i fermentacji używa się stalowych kadzi, betonowych zbiorników i dębowych beczek różnych formatów.

Zadaniem rolnika jest zrozumienie otoczenia w którym żyje, oraz docenienie wszelkich przejawów natury. Wedle tych priorytetów La Stoppa produkuje autentyczne wina z charakterem, silnie związane z siedliskiem i oddające jego charakter w każdym kieliszku."

Enolog: Gulio Armani

Areał: 30ha

Gleby: gliny, iły