Joe, obecnie jedna z ikon australijskiego winiarstwa w 1950, jako dwudziesto latek, uciekł ze swojej rodzinnej czeskiej wioski, targanej wojną i okupacją. Bez grosza przy duszy przedzierał się przez strzeżone granice, pola minowe i uciekał przed uzbrojonymi żołnierzami. Cierpiał pięć miesięcy niedostatku, zanim wyemigrował do Australii. Przez kolejne czterdziesci lat pracował jako rzeźnik, skrupulatnie budując własną firmę Blue Ribbon Meat Products, obecnie jedną z ważniejszych marek w Tasmanii. W 1993 roku Blue Ribbon zadebiutowała na australijskiej giełdzie, a zarobione pieniądze Josef przeznaczył pod inwestycję w rokujący wówczas przemysł winiarski Tasmanii. Joe nie tylko nabył własne winnice, ale także przyczynił się do rozwoju znanych winiarni, w tym Rochecombe (Bay of Fires), Jansz, Heemskerk i Tamar Ridge Wines. Winiarnia położona jest w miejscowości Relbia, 15 minut jazdy na południe od Launceston, u podnóża malowniczej winnicy. Piwnice znajdują się w starej zagrodzie z lat 80. XIX wieku, otoczonej zielonymi krajobrazami i pięknymi widokami na rzędy winorośli i jeziora. Nowoczesny i minimalistyczny zakład produkcyjny mieści w sobie jedne z najlepszych urządzeń do produkcji wina. Josef Chromy wytwarza wysokiej klasy wina z odmian chardonnay, pinot noir, riesling, pinot gris oraz sauvignon blanc, w pełni ukazujące potencjał regionu i wybranych szczepów. Głównym enologiem w firmie, od początku działalności jest Jeremie Dineen, który osobiście czuwa nad jakością, skrupulatnie dba o szczegóły i wnosi do produkcji swoje wieloletnie winiarskie doświadczenie.

Lojalność, to cecha którą bardzo sobie cenię, a to zdecydowanie wpływa na wszelkie moje decyzje życiowe i inwestycyjne. Chociaż całe życie poszukuję, to właśnie Tasmania dała mi możliwości, które ukochałem najbardziej.”

Enolog: Jeremy Dineen

Areał: 60ha