Domena narodziła się pod koniec lat 90. XIX wieku, kiedy pradziadek Emanuela, młynarz i rolnik zasadził pierwsze krzewy winorośli po kryzysie filoksery. Emanuel ma niespełna 30 lat i jest maniakiem wina, o niezwykle precyzyjnie ukształtowanej wizji. Wiedzę odziedziczył po rodzicach. Po szkole średniej studiował winiarstwo i uprawę winorośli w Angres. Odbył także staż w spółdzielni Cotes du Buzet oraz Carric, biodynamicznej winnicy w central Otago. Jego ojcem jest jeden jest Vincent, jeden z najlepszych winiarzy klasycznych w Anjou. Chociaż jego doświadczenie oparte jest na starych wzorcach, jest w pełni świadom ewolucji regionu i z entuzjazmem przyjmuje pomysły syna. Do produkcji wykorzystywane są głównie dmiany: cabernet franc, grolleau noir, cabernet sauvignon oraz chenin blanc. Winifikacja przebiega według standardowego schematu, ale zmienia się nieco w zależności od rocznika. W procesie fermentacji wykorzystywane są w każdym przypadku dzikie drożdże. Wina leżakują w używanych, dużych beczkach (400,500 litrów) oraz betonowych kadziach.

Jesteśmy rzemieślnikami winiarskimi, a Anjou jest mozaiką rożnych siedlisk: łupków, piaskowców, skał wulkanicznych. Chenin blanc natomiast - nasza rodzima odmiana jest najlepszym imperatorem tej różnorodności. Pracujemy jako rodzina, aby przekazać kolejnym pokoleniom nasze know-how oparte na poszukiwaniu sposobów uprawy pełnych poszanowania dla natury."



 

Enolog: Emanuel Ogereau

Arał: 23,3ha

Uprawa ekologiczna