Winiarnię założył Yves Lambert w 1996 roku, kiedy to postanowił zmienić swoje życie i wrócić do korzeni w Saumur. Jego ambicją od samego początku było optymalne wykorzystanie siedliska Saint-Cyr-Bourg w sercu apelacji Saumur-Champigny. Od 2009 roku winiarnia rozpoczęła działalność całkowicie ekologiczną, a także powiększyła swój areał o nowe winnice w renomowanej gminie Breze. Następny krokiem było przejście na uprawę biodynamiczną w 2018 roku, by lepiej zrozumieć mikro i makrokosmos oraz właściwie docenić terroir. Rok 2019 przyniósł zakup nowych działek, tym razem w gminie Montsoreau, tuż nad Loarą. Arnaud dąży do konsekwencji w procesie winifikacji, tak aby terroir zawsze grało pierwsze skrzypce. Wykorzystuje w produkcji przede wszystkim dwie lokalne odmiany: cabernet franc i chenin blanc. Dla win typu Cremont stosuje wyłącznie metodę szampańską i leżakowanie w kadziach ze stali nierdzewnej, aby zachować czystość i charakter owocu.

„Chociaż Arnaud Lambert mówi cicho i pokornie, to właśnie on pomaga napędzać rewolucyjny ruch w Saumur i Saumur-Champigny. Celem jest ponowne odkrycie terroir oraz udowodnienie, że „mniej czasem znaczy więcej”, zwłaszcza w kontekście ograniczenia zbiorów na rzecz wyższej jakości. Jest to szczególnie ważne, biorąc po uwagę, że 70% powierzchni Breze i Saint Cyr należy do spółdzielni."



Enolog: Arnaud Lambert

Gleba: tuf, wapień, kreda

Uprawa organiczna