Crystallum to rodzina winiarnia położona w regionie Walker Bay w RPA. Mała skala, rzemieślnicze podejście i uprawy oraz winemaking w zgodzie z naturą to główne założenia tego butikowego projektu.

Obecnie u sterów stoi trzecie pokolenie założycielskiej rodziny Finlayson. Dwaj bracia, Andrew i Peter-Allan pokazują, jak wspaniałe efekty można uzyskać poprzez uważną pracę z winem w tym regionie. Andrew to architekt z wykształcenia, a Paul-Andrew ukończył filozofię i ekonomię, ale nie zajęło im wiele czasu do poświęcenia swoich karier na rzecz pracy z winem. Podążają drogą wyznaczoną przez ich ojca, który był jednym z pionierów upraw pinot noir w tej części regionu.

Staramy się znaleźć równowagę pomiędzy tradycją i korzystaniem ze starych metod a dopasowaniem się do wymagań winnicy, z którą pracujemy. Kontynuujemy to podejście z winiarni, gdzie chcemy podkreślić czysty chrakter owocu, które trafiły tam z winnicy raczej niż podkręcać odpowiednie parametry dla osiągnięcia zamierzonego rezultatu"

- Peter-Allan Finlayson

 

Winnica została założona w 2007 roku i zadebiutowała na rynku wypuszczając raptem 4000 butelek sauvignon blanc. W następnych rocznikach wprowadzono chardonnay i pinot noir, a teraz oferta winnicy opiera się tylko na szczepach burgundzkich. Crystallum proponuje zarówno wina typu single vineyard, opowiadające historię konkretnego miejsca, gdzie powstawały oraz blendy owoców pochodzących z różnych stron.

 

Winemaker: Peter-Allan Finlayson