W 1997 roku rewolucjonista Prioratu Rene Barbier polecił Charlotte i Christopherowi Cannan zakup niedużej 10 ha parceli niedaleko Gratallops, która obsadzona była wówczas starymi krzewami carignan oraz grenache. Trzy lata później dokupiono 8 ha pod przyszłe nasadzenia z odrobiną syrah, cabernet sauvignon, mourvedre oraz viogniera. W 2001 roku posadzono grenache blanc, chenin blanc i touriga nacional. Tarasowe nasadzenia na słynnym dla Prioratu łupku “llicorelli”, w otoczeniu doliny Ebro oraz pasma górskiego Montsant sprawiają, że winnice wyglądają spektakularnie. W Clos Figueras praktykowane są ziory ręczne, a fermentacja i dojrzewanie win odbywa się w nowych i używanych 500 litrowych beczkach z dębu francuskiego. Flagowa etykieta Clos Figueras to ponad 80-cio letnie krzewy carignan i grenache.

 

 

 

 

 

 

Areał:18 ha

Enolog: Christopher Cannan

Uprawa: ekologiczna