Histora Mustiguillo rozpoczęła się w 1972 roku, kiedy to rodzina Sarrion-Martinez kupiła posiadłość w Terrerazo. Mimo sceptycznego nastawienia lokalnej społeczności, właściciel i winiarz Toni Sarrion podjął decyzję o skupieniu uwagi na winogronach bobal, które w tamtym czasie były kojarzone z masowej produkcji winami niskiej jakości. Wizyty Toniego w słynnych regionach winiarskich na całym świecie otworzyły mu oczy na potencjał tego szczepu oraz jego inspirującą autentyczność. Posiadłość Terrerazo do dziś jest sercem Bodega Mustiguillo, szczycącego się starymi krzewami winorośli bobal, posadzonymi na dużych wysokościach. Po pierwszym sukcesie bodega rozszerzyła działalność o drugą posiadłość, Finca Calavestra, gdzie skoncentrowano się na przywróceniu sławy innej endemicznej odmianie merseguera. 

Jesteśmy wszystkimi rocznikami i niebem, które nas okrywało. Jesteśmy opadami deszczu i porami roku, które czynią nas twardszymi. Jesteśmy słońcem, chłodem, wolą, wytrwałością, pracą, poświęceniem i wiarą.

Imię Toni Sarrion stało się poniekąd synonimem uprawy hiszpańskich odmian endemicznych. Winnice prowadzone są w sposób zrównoważony, z szacunkiem dla środowiska. Wszystkie wina Bodega Mustiguillo certyfikowane są jako ekologiczne i stanowią czysty wyraz swojego siedliska z typowo śródziemnomorskim charakterem.