Winiarnia istnieje od 1989 roku. W pierwszych latach działalności produkcja bazowała na jednej niewielkiej, starej winnicy i gronach skupowanych od lokalnych plantatorów. Wino powstawało w Regionalnej Spółdzielni Roa. Od roku 1994 działalność zaczęła rosnąć w siłę i nowe obszary uprawy. Obecnie znajduje się w niej 500 beczek z francuskiego i amerykańskiego dębu, wymienianych regularnie co cztery lata. Głównym winiarzem jest Pedro Cabastrero, wykształcony enologicznie w Madrycie, przy wsparciu siostry Any, która wnosi swoje pomysły i wiedzę w zakresie stylu wina, oraz brata Andresa, mistrza w sektorze wiedzy o uprawie ziemi i winorośli. Wśród najważniejszych praktyk jest praca ze starymi krzewami winorośli, zwrócenie uwagi na potencjał poszczególnych gleb i głębokość ukorzenienia, wpływającą na późniejszą jakość win. Starsze winorośle produkują bowiem grona o większej różnorodności, a traktowanie winnicy w naturalny sposób, zbliża do dawnych praktyk, sprawdzonych przez pokolenia.

Jesteśmy bardzo dumni z wykonywanej pracy, a naszym najważniejszym celem jest dostarczanie produktów, które miłośników naszych win, uczynią częścią rodziny".

Enolog: Pedro Cabestrero

Gleba: glina, wapień, muł rzeczny