Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Winnica założona kilka dekad temu przez Bernarda Reverdy, którego przodkowie przez wiele pokoleń kultywowali winogrodnictwo w Dolinie Loary. W 1980 roku stery przejął jego entuzjastyczny syn Noel wraz z żoną Claudine, która przyjmuje gości w winnicy oraz troszczy się o sprawy administracyjne. Ich syn Romain dołączył do rodzinnego przedsięwzięcia w 2008 roku, po uzyskaniu tytułu enologa oraz zdobyciu doświadczenia we Francji i za granicą. Najważniejszą ideą winiarni jest pokazanie unikalnej ekspresji siedliska poprzez lokalne wina. Stąd też niezwykłą wagę przykłada się tutaj do praktyk takich jak: zielony zbiór, indywidualne terminy zrywania idealnie dojrzałych gron na poszczególnych parcelach oraz kontrola temperatury winifikacji. Wszystko po to, aby uzyskać i przetworzyć owoc w najlepszy sposób, obrazujący naturalny potencjał regionu Sancerre. Styl win to czysty, kamienny i przenikliwy charakter, wynikający z wapiennego podglebia. Wszechobecne zwiewne kwiatowe aromaty oraz wspaniała równowaga w ustach. Wśród technik produkcji powszechne jest dojrzewanie win w stalowych kadziach z krótkim starzeniem na osadzie, bez leżakowania w dębie, w celu zachowania naturalnej świeżości. Podstawowe odmiany: sauvignon blanc, pinot noir.
Naszą filozofią jest zachowanie terroir i trwałość winorośli. Wszelkie nasze działania mają na celu optymalizację życia mikroorganizmów i zapobieganie erozji gleby. Ważne jest aby zachować równowagę życia krzewów w odniesieniu do ich środowiska, na co zwracamy szczególną uwagę podczas przycinania i usuwania pędów. Uprawiamy 9,5ha sauvignon blanc oraz 2,5ha pinot noir na optymalnie odpowiednich dla nich glebach, co zapewnia naturalnie stałą jakoś produkowanych win z zachowaniem charakteru i potencjału siedliska."
Enolog: Romain Reverdy
Areał: 12ha
Gleby: kamień wapienny, glina wapienna, krzemień
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ciekawostką jest to, że przed filokserową w ich winnicach zdecydowanie przeważały nasadzenia pinot noir, które z czasem ustąpiły miejsca sauvignon blanc (obecnie 80% winnich). Rodzina Reverdy wciąż jednak klutywuje uprawy pinota produkując mniejsze ilości czerwonego i różowego wina z tego szczepu.
Ładuję...