Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Manuel Valenzuela ze swoim synem Lorenzo uprawiają kilka hektarów winorośli w Alpujarras, wzgórzach położonych między Sierra Nevada a Morzem Śródziemnym. Są mistrzami endemicznych odmian, wywarzając wina wzbudzające zachwyt swoją czystością wyrazu i niebywałą precyzją. Manuel urodził się w Grenadzie, następnie uciekł do Francji przed reżimem Franco. Wrócił do Alpujarras pod koniec lat 70., gdzie zakupił ziemię i rozpoczął winiarska działalność w 1979 roku. Stopniowo zaczął obsadzać winnice rodzimymi odmianami: tempranillo, garnacha i vigiriega. Na początku sprzedawał winogrona lokalnej spółdzielni. Produkcję na własny rachunek oficjalnie rozpoczął w połowie lat 90. W tym samym czasie w duchu eksperymentu i projektu współpracy z loklanym uniwersytetem zasadził kilka odmian międzynarodowych: syrah, cabernet sauvignon, merlot, vermentino, riesling. Kilka pierwszych butelek powstałych w winiarni nazwał Vino Costa. Z reguły były blendy oparte na kilku szczepach winifikowanych razem, bladoróżowe, szczere i czyste w wyrazie. Uprawa i winifikacja od samego początku przebiega całkowicie naturalnie. To połączenie umiejętnego zarządzania produkcją oraz przemyślanego stylu nastawionego na ekspresję terroir oraz szczepu
W winach Barranco Oscuro czuć świeżość miejsca, z którego można zobaczyć Afrykę w pogodny, bezchmurny dzień"
Areał: 13ha
Enolog: Manuel Valenzuela
Gleba: łupek
Podziel się linkiem ze znajomymi
Barranco Oscuro we wczesnych latach 90., jako pierwszy producent hiszpański otrzymał certyfikat organiczny. Zaraz potem uznał, że ogólnie przyjęte restrykcje nie są wystarczające na jego standardy i postanowił interpretować naturalność w zgodzie z własnymi przekonaniami.
Ładuję...