Manuel Valenzuela ze swoim synem Lorenzo uprawiają kilka hektarów winorośli w Alpujarras, wzgórzach położonych między Sierra Nevada a Morzem Śródziemnym. Są mistrzami endemicznych odmian, wywarzając wina wzbudzające zachwyt swoją czystością wyrazu i niebywałą precyzją. Manuel urodził się w Grenadzie, następnie uciekł do Francji przed reżimem Franco. Wrócił do Alpujarras pod koniec lat 70., gdzie zakupił ziemię i rozpoczął winiarska działalność w 1979 roku. Stopniowo zaczął obsadzać winnice rodzimymi odmianami: tempranillo, garnacha i vigiriega. Na początku sprzedawał winogrona lokalnej spółdzielni. Produkcję na własny rachunek oficjalnie rozpoczął w połowie lat 90. W tym samym czasie w duchu eksperymentu i projektu współpracy z loklanym uniwersytetem zasadził kilka odmian międzynarodowych: syrah, cabernet sauvignon, merlot, vermentino, riesling. Kilka pierwszych butelek powstałych w winiarni nazwał Vino Costa. Z reguły były blendy oparte na kilku szczepach winifikowanych razem, bladoróżowe, szczere i czyste w wyrazie. Uprawa i winifikacja od samego początku przebiega całkowicie naturalnie. To połączenie umiejętnego zarządzania produkcją oraz przemyślanego stylu nastawionego na ekspresję terroir oraz szczepu

W winach Barranco Oscuro czuć świeżość miejsca, z którego można zobaczyć Afrykę w pogodny, bezchmurny dzień"

 

 

Areał: 13ha

Enolog: Manuel Valenzuela

Gleba: łupek