Historia posiadłości sięga aż XV wieku. W międzyczasie przechodziła ona w posiadanie różnych rodzin. Jej najbardziej dynamiczny rozwój i ekspansja przypada na XVIII wiek. Nie obyło się to jednak bez zawirowań, ponieważ jeden z właścicieli niemalże roztrwonił cały majątek uprawiając hazard. Od 2003 roku jest w posiadaniu rodziny Montanaro z pobliskiej Massafry. Obecnie Masseria Amastuola to kompleks imponujących budynków, który powstał ponad 200 lat temu i oprócz produkcji win pełni także funkcję resortu dla gości. Odrestaurowano go na początku obecnego millenium, z dbałością o każdy historyczny szczegół. Całość otoczona jest winnicami oraz drzewami oliwnymi - dzięki temu zapewnia gościom skuteczną ucieczkę przed pośpiechem i zgiełkiem miejskiej codzienności. Zdecydowano się tutaj na organiczną oprawę gron z minimalizacją użycia nawozów sztucznych oraz siarczynów. Cały proces produkcji wspiera najnowsza technologia w postaci zaawansowanych urządzeń pomocnych przy winifikacji. Najważniejszą zasadą przyświecającą całemu zespołowi Amastuola jest poszanowanie natury. Styl producenta to wina pełne ciepłego i suszonego owocu, krągłe, perfekcyjne technicznie, łatwe i przyjemne w piciu.

Tutaj tradycja spotyka się z nauką, które wspólnymi siłami dostarczają unikalny styl win Apulii zarówno miłośnikom wina, jak i uznanym ekspertom."

Enolog: Teo D’Apolito

Areał: 50ha

Gleba: glina