Wina Alosno del Yerro to opowieść o pasji małżeństwa Javiera i Marii do wina. Pracując z krzewami odmiany tempranillo w regionie Ribera del Duero w Hiszpanii, dzielą się ze światem swoją wizją najlepszych win.

Założenia są proste: samodzielna praca w winnicy, szacunek dla środowiska, celowanie powyżej przeciętności.

Historia producenta zaczyna się w 2002 roku, ponieważ to wtedy małżeństwo przeprowadziło się do Burgos, gdzie zaczęli pracę na farmie Santa Marta. Od samego początku ich planem było wytwarzanie jakościowych i smacznych win. Jak wszyscy ludzie odnoszący sukces, poprosili o wsparcie bardziej doświadczoną osobę - na początku ich przygody z winem doradzał im słynny enolog z Bordeaux - Stephane Derenoncourt. Bardzo szybko jednak zdobyli uznanie dla własnego nazwiska jak producenci wyjątkowo udanych win.

Dziś pracują na 22 hektarach położonych na ponad 800 metrach nad poziomem morza. To ważne dla stylu win - znaczne na tej wysokości nasłonecznienie sprawia, że grona mają grube skórki i mniej soku, co przekłada się na wina skoncentrowane i o mocnych taninach. Brzmi jak podstawa do długiego i pięknego dojrzewania, prawda?

Niektóre z krzewów liczą sobie już prawie 40 lat i od samego początku prowadzone są przez ludzi na stałe pracujących z producentem. Według Javiera i Marii tylko taki związek z krzewami i ziemią może być podstawą do wysokiej jakości i niezwykłego smaku win.

Winemaker: Javier i Maria

Areał: 22ha