„Omlet i kieliszek wina” - taki tytuł nosi jedna z książek Elisabeth David (1913-1992), słynnej angielskiej pisarki kulinarnej, o której mawia się, że próbowała nauczyć Anglików podstaw dobrego gotowania. Połączenie potraw z jajek, które dla David jest oczywiste, budzi jednak wśród sommelierów kontrowersje. Uważa się bowiem, że płynne żółtko może zaburzyć na wielu poziomach naszą percepcję wina, zwłaszcza czerwonego, sprawić, że jego smak będzie metaliczny. Jajka na twardo z kolei miewają siarkową nutę, która również może sprawić, że wino będzie smakowało gorzej, że uwypuklą się jego wady. Z drugiej strony - czy szampan do śniadaniowych jajek na miękko, białe lekkie wino do frittaty albo riesling do Quiche Lorraine to nie świetne, nieodzowne, wręcz klasyczne połączenia?
Zazwyczaj mówi się, że do dań z jajek bardzo pasują białe wina (typu sauvignion blanc do lżejszych, a niezbyt beczkowe chardonnay do cięższych, serowych), ale np. do szakszuki może się doskonale sprawdzić czerwone wino np. tempranillo. Istotne są jak zwykle pozostałe składniki dania: o ile papryka, pomidory czy chorizo w hiszpańskich potrawach z jajek będą nas prowadziły w stronę czerwonych win, to np. łosoś w jajecznicy czy suflecie w stronę rześkich białych win typu viognier.
Wszystkie te dylematy wracają wraz ze zbliżającym się wielkanocnym śniadaniem. Co więcej, potrawy z jajek to nie jedyny problematyczny element świątecznego stołu. Bardzo ważnym, wręcz emblematycznym składnikiem wielkanocnych potraw jest chrzan. Chrzan przez wieki był traktowany przede wszystkim jako roślina lecznicza i dziś też uważa się, że ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i doskonale wpływa na odporność organizmu. Najczęściej jest jednak stosowany jako przyprawa, która wspaniale podkręca smak potraw, które inaczej mogłyby być płaskie i mdłe. Każdy, kto kiedyś z poświęceniem i ze łzami w oczach ścierał świeży korzeń chrzanu na zupę czy sos wie, że jego aromat jest bardzo intensywny. Smak też.
Czy jakiekolwiek wino wytrzyma połączenie z potrawą z dodatkiem chrzanu? Jak zwykle wszystko zależy od tego, do czego dodajemy chrzan i jak bardzo dominuje nad całością. Do chrzanowej zupy z białą kiełbasą wybrałabym rieslinga, ale warto poeksperymentować.
Sprawdź jeszcze "jakie wino wybrać do potraw wielkanocnych".