Co wyróżnia Portugalię na winnej mapie świata?

Portugalia to ekscytujący winopijców niewielki kraj leżący na południowozachodnich kresach Europy. 

Co ciekawe, antyczne tradycje winiarskie przetrwały do dziś. Modne wśród hipsterów wina z amfor produkowane są nieprzerwanie nie tylko w Gruzji czy Armenii, ale także w regionie Alentejo.

W dobie wielkich odkryć geograficznych, na pokładach królewskich karawel, wina portugalskie przewożono z Lizbony do Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Obecnie ponad 250 mln mieszkańców kuli ziemskiej rozrzuconych od Makau po Rio de Janeiro posługuje się na co dzień językiem portugalskim, kręcąc też w kieliszkach wina z Douro, Bairrady czy Vinho Verde.

Z czego słynną portugalskie wina?

Co dziś wyróżnia winiarstwo portugalskie sprawiając, że Portugalia nie jest tylko kolejnym krajem produkującym miliony butelek wina? Wśród konsumentów ogromne emocje wzbudza ponad 250 lokalnych odmian winorośli, co nadaje wytwarzanym winom różnorodnego stylu i charakteru. Ponadto winiarzom portugalskim udało się zachować tradycyjne metody produkcji. Winogrona przeznaczone do porto, szlachetnego trunku podawanego na królewskich stołach, wciąż ugniata się stopami w granitowych basenach – lagares.

Wina portugalskie potrafią bardzo różnić się między sobą nie tylko za sprawą odmian winorośli. Odmienne warunki klimatyczne, różnorodność gleb i ukształtowanie terenu w tak małym kraju wprowadzają winoholików w zdumienie. Regiony winiarskie rozciągające się wzdłuż wybrzeża Atlantyku - Vinho Verde, Bairrada, Lizbona czy Setúbal - znajdują się pod wpływem klimatu morskiego. Natomiast położone w centralnej i zachodniej Portugalii - Douro, Trás-os-Montes, Dão oraz Alentejo - wypełniają gorące masy powietrza płynące z głębi kontynentu. Co ciekawe, w Algarve przeważa klimat śródziemnomorski.

Portugalscy winiarze mistrzami kupażowania

Pozostaje wreszcie czynnik ludzki. W świecie win mówi się, że winiarze portugalscy są mistrzami kupażowania. Mając do dyspozycji ponad 250 krzewów winorośli rosnących przy ocenianie, w dolinach rzek, na zboczach gór, trzeba nie tylko posiadać ogromną wiedzę, ale też doświadczenie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Anselmo Mendes nazywany jest Mistrzem szczepu alvarinho. Mało kto potrafi wytworzyć tak złożone i długowieczne białe wina w Vinho Verde. W tej samej apelacji konkuruje z nim Vasco Croft (Aphros-Wine), będący jednym z pierwszych winiarzy biodynamicznych w Portugalii. Luis Pato to absolutnie niepokorny nestor winiarstwa w Bairradzie tak, jak Dirk Niepoort w Douro. Ich wina są finezyjne i ponadczasowe. Za projektem Portugal Boutique Winery kryją się dwaj młodzi enolodzy, którzy skupują owoce od winogrodników posiadających niemal stuletnie winnice, starają się interpretować na nowo miejscową tradycję oraz terroir. Herdade do Mouchão w Alentejo oraz Quinta da Romaneira w Douro to najwyżej próby winiarska klasyka w Portugalii.  

Rosnące zainteresowanie konsumentów winami mniej oczywistymi, wytwarzanymi często w sposób niekonwencjonalny, moda na lokalność, sprawiają, że wina portugalskie cieszą się uznaniem wśród winopijców, doceniających ich jakość, różnorodność oraz ponadczasowość.

Więcej o Portugalii jako kraju winiarskim znajdziesz tutaj.

Poniżej znajdziecie wina idealnie oddające portugalski styl.