Następny przystanek to Portugalia! Kraj endemicznych szczepów i złożonych blendów. Wspólnie z Ale Wino! zabierzemy Was do czterech regionów. Będziemy wspólnie degustować różne style: od leciutkiego i mineralnego Vinho Verde po dojrzałe i masywne Douro. Szlak podróży wyznaczają nam topowe nazwiska portugalskiego winiarstwa.
Muros Antigos Escolha 2020 - podręcznikowe vinho verde od jednego z najlepszych producentów tego stylu. Lekkie i świeże, oparte na aromatach cytrusów i nutach mineralnych. Podajcie do wszystkiego, co chcielibyście skropić cytryną - od grillowanego dorsza, po pad thai z krewetkami.
Comigo Branco 2018 - delikatne i miękkie wino ze słonecznego regionu Alentejo. Niemal półwytrawne w wyrazie, opiera się na nutach dojrzałych brzoskwiń i jabłek. Sprawdzi się z potrawami zawierającymi nutę słodyczy, na przykład z tajską sałatką z mango.
Boina Tinto 2017 - typowy dla regionu Douro field blend, w skład którego wchodzi bardzo wiele różnych odmian winogron. Powstaje w ramach współpracy lokalnych winiarzy, którym zależy na kultywowaniu dawnych tradycji. Wino z wyraźną taniną i zaznaczoną kwasowością, ale jednocześnie aksamitne.
Jao Pato Tinto 2017 - wyraziste czerwone wino od jednego z portugalskich mistrzów, Luisa Pato. Oparte na szczepach baga i touriga nacional prezentuje aromaty śliwek i ziół, którym towarzyszą przyjemne nuty beczkowe. Podoła intensywnym potrawom, na przykład zawsze smacznej kanapce z szarpaną wołowiną.