Montepulciano - charakterystyka szczepu winorośli

Montepulciano to jeden z najpopularniejszych włoskich szczepów. Odpowiada za czerwone wina głównie w regionach Abruzji, Marche i Molise, ale jako składnik mieszanek występuje też w innych częściach kraju.

Montepulciano zyskało bardzo dużą sympatię miłośników wina dzięki swoim charakterystykom, na które składa się niska kwasowość i intensywny, soczysty owoc. To, w połączeniu z delikatnymi taninami sprawia, że wiele win opartych na montepulciano nadaje się do picia praktycznie od razu po zabutelkowaniu. Z drugiej strony, uważne obchodzenie się z tą odmianą pozwala uzyskać naprawdę złożone i poważne wina, obdarzone potencjałem do dojrzewania i dobrze znoszące dojrzewanie w beczce.

Główne aromaty, jakie odnajdziemy w profilu montepulciano, to czerwone śliwki, wiśnie, czereśnie oraz jeżyny, ale wiele win prezentuje też interesujące aromaty dymu i ziół. Jeśli wino jest przeznaczone do szybkiego wypicia, to charakter owoców będzie bardziej soczysty, a nuty ziemiste delikatniejsze. W obliczonych na długi rozwój butelkach znajdziemy nieco spokojniejszy owoc wzbogacony nutami ziół, przypraw oraz słodkimi akcentami beczkowymi.

Najbardziej znanym i największym pod względem ilości produkowanych win oznaczeniem dla tego szczepu jest Montepulciano d’Abruzzo. Krzewy winorośli rosną tu blisko wschodniego wybrzeża Italii na łagodnych wzgórzach o korzystnym nachyleniu. W Abruzji znajduje się też ważna dla montepulciano strefa DOCG Colline Teramane, która choć ustępuje Montepulciano d’Abruzzo pod względem popularności, to może pochwalić się winami wyższej jakości niż bardziej znany sąsiad. Inne ważne apelacje dla tej odmiany to leżące w Marche Rosso Conero i Rosso Piceno oraz słynąca z lekkich interpretacji szczepu Cerasuolo d’Abruzzo.

Poza Włochami uprawy tej odmiany znajdziemy w USA, Nowej Zelandii i Australii. Tamtejsi winiarze wciąż eksperymentują z montepulciano, ale uzyskiwane wyniki są naprawdę zadowalające i dają duże nadzieje na przyszłość.

Co ważne, szczep montepulciano nie jest podstawą Vino Nobile di Montepulciano - jest ono oparte na szczepie sangiovese.