Weingut Pfluger to rodzinny i skupiony na naturalnym podejściu do wina producent z Bad Durkheim w Palatynacie.

Dziś u steru stoi Alexander, którego ojciec jako jeden z pierwszych oddał się uprawom ekologicznym w regionie.

Harmonia, bliski kontakt z naturą i zachowanie w winach charakteru miejsca to zobowiązania rodziny. Do osiągnięcia tych celów ma prowadzić winiarstwo biodynamiczne, poświadczone przez certyfikat Demeter, który jest dla rodziny powodem do zaszczytu.

Uprawy biodynamiczne to dla rodziny Pfluger powrót do starych wartości oraz dbanie o różnorodność i pełnię życia w winnicy. Praca w zgodzie z naturą i poddanie się rytmowi przyrody pozwalają znaleźć spokój i łatwiej komunikować się z ekosystemem. Efektem tego są piękne i prawdziwe wina.

Alexander Pfluger pracuje w winnicach o zróżnicowanym charakterze, co w teorii pozwalałoby na pracę z wieloma odmianami. Stawia on jednak na lokalnego rieslinga i pinot noir, który świetnie czuje się w tamtejszym terroir. Według Alexandra, tylko taki układ pozwala w winach w pełni komunikować terroir.

Oferta rodziny Pfluger dzieli się na trzy grupy:

  • Gutsweine - oznaczone czarną kapsułką wina pokazujące różnorodność siedlisk w regionie i styl każdej z odmian,
  • Ortsweine - kapsuła ciemno zielona oznacza wino pochodzące z jednej z wiosek słynnych od lat z produkcji win o unikatowym charakterze,
  • Lagenweine - złota kapsułka kieruje nas do win typu single vineyard. Porównywanie różniących poszczególne siedliska subtelnych różnic jest według rodziny Pfluger prawdziwie pasjonującym zajęciem.

Pasją winiarza jest ukazywanie w winach różnic dzielących poszczególne siedliska. Dlatego winemaking jest możliwie nisko interwencyjny, nie korzysta się z żadnych enzymów ani hodowanych drożdży, a zbiorniki do fermentacji i dojrzewania są maksymalnie neutralne. Efektem zawsze mają być wina o indywidualnym charakterze.

Winemaker: Alexander Pfluger