Rodzina Cotat uprawia winnice w Chavignol od czasów II wojny światowej. W roku 1990 areał podzielono pomiędzy dwóch kuzynów - Pascala i Francois. Obaj robią swoje wina korzystając z kapitalnego terroir, które pod względem gleby jest identyczne, jak w Chablis. Pascal rozpoczyna zbiory ponad tydzień później niż jego sąsiedzi i tym samym zapewnia gronom ektremalną dojrzałość. Dzięki temu jego wina zyskują niewiarygodną wręcz teksturę i złożoność. Zapewnia im to długowieczność z łatwością prognozowaną na kilkanaście lat. Styl producenta to rzadko spotykana bogata struktura sauvignion blanc, paradoksalnie przywołująca na myśl szlachetne wina burgundzkie. Pomimo majestatycznej budowy wciąż przenikliwie mineralne i wspaniale precyzyjne, reprezentujące ponadczasowy barokowy styl, który robi ogromne wrażenie.

Chociaż Cotat nie posiada certyfikatu organicznego, jego nawyki są niezwykle naturalne i spełniają niemal wszelkie normy. Nie stosuje w swoich winach żadnych ingerencji chemicznych i podąża za biodynamicznym cyklem kalendarza księżycowego."



Enolog: Pascal Cotat

Areał: 2ha

Gleba: wapienna kreda (kimmeridgian soil), gliny

Uprawa biodynamiczna niecertyfikowana