Winiarnia znajduje się w miejscowości Langa (Piemont), krainie wielkich win i białych trufli. Są to strome wzgórza Barbaresco, na których nebbiolo, barbera i dolcetto mają głębokie korzenie i ożywiają pamięć mądrych chłopów, którzy w parze z naturą stworzyli to nadzwyczajne miejsce, wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Jako ostatni z siedmiorga dzieci, pod koniec lat 50. Fiorenzo Nada odziedziczył małą winnicę , położoną w Piemoncie na granicy z Albą, w prowincji Cueno, a doładniej gminie Treiso. Pochodzący z rodziny, która zawsze produkowała wino do sprzedaży dla miejscowych konsumentów, Fiorenzo kontynuował tradycję, poszerzając rynek zbytu o sprzedaż gron dla lokalnych kupców. Zmiana profilu była głównie zasługą jego syna, Bruno Nady, który po opanowaniu koncepcji współczesnej uprawy winorośli i zgłębiwszy wiedzę na temat terroir, wyszedł z pomysłem sprzedawania win pod rodzinnym nazwiskiem. Na sukces nie trzeba było długo czekać, wkrótce mała winiarnia stworzyła piękną historię, która trwa do dziś na najwyższym winiarskim poziomie.

Zamknięcie integralności aromatów i smaków tej hojnej krainy było pomysłem Bruno Nady w 1982 roku. Szczęśliwa intuicja pioniera nabiera dziś szczególnej aktualności."



 

Enolog: Carlo Nada