Matteo Corregia to niewielka winiarnia zlokalizowana na terenie Lange Roero e Monferrato w Piemoncie. Produkuje wysokiej klasy wina organiczne w apelacji Roero DOCG. Początki działalności wiążą się z postacią Mettea Correggi, wychowanego w rodzinie z winiarskimi tradycjami, który jako 23 latek odziedziczył gospodarstwo ojca. Stało się to w połowie lat osiemdziesiątych, kiedy winiarstwo w regionie było popularne, ale również bardzo chaotyczne. Młody winiarz musiał więc zaczynać niejako od początku, skrupulatnie odkrywać siedliska, badać ich potencjał i szukać najlepszej z dróg. Pomocy udzielili mu wówczas Roberto Voerzio i Elio Altare. Wkrótce potem Mateo dołączył do grupy Barolo Boys, czyli młodych i ambitnych rewolucjonistów północnowłoskiego winiarstwa. Winnice położone są w większości na glebach piaszczystych, bogatych w minerały. Wiek krzewów waha się od 20 do 50 lat. Uprawa przebiega w sposób wyłącznie organiczny, bez chemicznych ingerencji na żadnym etapie. Poglądy, praktyki oraz same wina idealnie wpisują się w schemat idei slow food, której entuzjastą był Matteo. Fermentacja zachodzi w stalowych kadziach, przy udziale dzikich drożdży. Następnie wina leżakują w piwnicach wydrążonych pod wzgórzami Roero.

Matteo Corregia: Na wzgórzach Roero każda winnica ma swoją własną historię, a każda winiarnia ma swoje własne wino, jedyne i niepowtarzalne, podobnie jak połączenie człowieka, ziemi i nieba.

Gleba: wapień, piasek, gleby muliste