Posiadłość sięga historią do 1724 roku. Przez wiele lat jej właścicielem był słynny kataloński myśliciel - biskup Joseph Torres i Bages. Po jego śmierci w 1916 roku pradziadek Joan Manel Vendrell skorzystał z okazji zakupu nieruchomości oraz winnic, na których przez lata uprawiał grona, głównie na sprzedaż dla innych producentów. Na swoją własną produkcję zdecydował się on w latach 50-tych. Obecnie winiarnią zarządza wraz z synem Joanem Manelem Vendrellem, reprezentantem piątej generacji winiarzy w rodzie. W 2009 roku, po latach stosowania uprawy zrównoważonej, obaj winiarze postanowili zgodnie całkowicie przestawić się na certyfikowane ekologiczne podejście do rolnictwa oraz winifikacji. Decyzja ta była umotywowana przeświadczeniem, że taka filozofia odzwierciedla dobre wzorce pracy w winnicy jaką stosował ich dziadek, jeszcze przed erą industrializacji branży winiarskiej oraz powszechnego stosowania nawozów sztucznych. Zaowocowało to w ostatnich latach wypuszczeniem na rynek również pet natów, przy których użycie siarczynów jest ograniczone do absolutnego minimum, a w przypadkach gdy warunki na to pozwalają zaniechane zupełnie. Styl producenta to kompleksowe i szlachetne wina musujące wytwarzane metodą szampańską oraz pet naty zrobione metodą pradawną (fermentowane na dzikich drożdżach, nieklarowane i niefiltrowane). Stosowane odmiany: xarel-lo, macabeo, parellada, grenache.

Stare, uprawiane ekologicznie winnice na najlepszych siedliskach to podstawa żywotności naszych win musujących. Pięć pokoleń rodziny Vendrell uprawiających winorośl łączy przeszłość i przyszłość, aby zapewnić maksymalną ekspresję ziemi i naszych autochtonicznych odmian."

Enolog: Joan Manel Vendrell

Areał : 22ha

Gleby: glina, wapień z pozostałościami skorupiaków