Od XVIII wieku tereny Kranachbergu są rodzinną własnością, gdzie zawsze skupianio się na bardzo zróżnicowanej uprawie rolniczej. Jeszcze 50 lat temu wino stanowiło tutaj jedynie niewielką część działalności. Wszystko zmieniło się w 2005 roku, kiedy 25 letni Hannes Sabathi przejął rodzinną posiadłość. Swoje pierwsze wino Hannes zrobił w wieku szesnastu lat. Już wtedy poprzez to, co w butelce chciał wyrażać ziemię, najbardziej precyzyjnie, jak tylko potrafił. Jednak z upływem lat zrozumiał, że perfekcjonizm nie jest wystarczającą cechą do tego, aby sprostać tak wielowymiarowemu wyzwaniu jakim jest produkcja wina. Potrzeba do tego doświadczenia, zdolności i koncentracji, ale ponad wszystko cierpliwości i czasu. Poprzez ideę winifikacji niskointerwencyjnej oraz praktyki biologiczne, stara się najpełniej wyrażać każde unikalne siedlisko swoich winnic. Styl producenta to subtelne i eleganckie wina zadziwiające swoim dogłębnym mineralnym charakterem i słonymi akcentami. Zaskakują również doskonałym balansem między ekspresją a strukturą. Wina fermentowane są spontanicznie, przy udziale dzikich drożdży. Dojrzewają w starych neutralnych beczkach, często w kontakcie z osadem.

Jest wiele aspektów w procesie tworzenia wina. To suma wpływu natury, człowieka i siedliska. Jest jak patrzenie przez mikroskop, im dokładniej zerkasz w głąb, tym więcej rozumiesz."

Enolog: Hannes Sabathi

Areał: 25ha

Gleba: wapień, piasek, żwir, glina