Laura Hoyos i Sergio Merino wywodzą się z regionu Toro. Jednak to właśnie w Ribera Del Duero odnaleźli odbicie siebie samych pod postacią tutejszego tempranillo. W celu wydobycia z niego unikalnej osobowości i charakteru, od 2015 roku z pomocą rodziny Calvo, zdecydowali się rozpocząć swoją przygodę z produkcją. W winie nadrzędną wartością dla nich jest ekspresja owocu, dlatego też wkładają wiele pracy w próby zachowania jego najdoskonalszej postaci. Młodsze krzewy dają ich winom żywiołowość i energię, starsze koncentrację i szlachetną dostojność. Finca la Jaula ma być synonimem autentyczności oraz lokalnego rodowodu wina, które swój początek ma zawsze na polu. To próba dopuszczenia do głosu ziemi i jej owoców. Rola winiarza polega na działaniach, które kompletnie zintegrują się z winem i nie będą chciały zakłócać tego przekazu. Styl producenta to przede wszystkim doskonała ekspresja owocu tempranillo, wsparta inteligentnym procesem starzenia we francuskim dębie. Wina są dobrze zrównoważone i występują w pełnym przekroju. Od lekkich owocowych do pełnych ziemisto-kawowych egzemplarzy. Fermentacja zachodzi spontanicznie z udziałem dzikich drożdży.

Wina mają być ambasadorem regionu, z którego pochodzą. Praca człowieka to szacunek do środowiska, człowieka i tradycji."

Enolog: Rodrigo Calvo Arroyo

Areał: 10ha

Gleby: wapień, piasek, żwir, gliny