Winiarnia, której wielką chlubą jest 250 lat tradycji. Sięga ona czasów panowania Ludwika XV, kiedy Francois Gilbert przejął winnice swojego teścia. Dziś winiarnią zarządza Philippe, który przekształcił 330 hektarów) w uprawę całkowicie ekologiczną. Na glebach gliniasto-wapiennych uprawia się tutaj sauvignon blanc i pinot noir. Produkcja win jest tu pracą niemal rzemieślniczą opartą na zasadach rolnictwa biodynamicznego. Postulat biodynamiki to dla Philippe przede wszytki opowieść o smaku: to właśnie z degustacji opracowanych w ten sposób wina zrodziła się i zakorzeniła chęć przekształcenia całego majątku w gospodarstwo zgodne z zasadami rolnictwa biodynamicznego. Styl producenta to wina szczere, precyzyjne, długie i harmonijne.

„Nasza trudna i piękna historia to nieustanna praca win i ludzi. Nasze słowo kluczowe to konsekwencja i niech będzie ona tak duża, jak tylko to możliwe.” „Wino jest owocem dialogu, ono przemawia, a my odpowiadamy”.



 

Enolog: Philippe Gilbert

Gleba: glina, wapień

Uprawa biodynamiczna