Posiadłość przekazywana była z pokolenia na pokolenie od 1887 roku. Pod koniec lat 50-tych Guy Mothe zaczął specjalizować się w produkcji Chablis z niewielkiego areału. Przez kolejne lata dokupował małe parcele dobrze usytuowanych winnic. Dziś jego trzej synowie (Jean-Louis, Thierry i Vincent) wspólnie zarządzają posiadłością zlokalizowaną zaledwie 4 km od słynnej miejscowości Chablis, którą dziś zamieszkuje niewiele ponad 2 tys. mieszkańców. Wytwarzają oni pełne spektrum win poczynając od Petit Chablis, poprzez Chablis, 1er Cru i oczywiście na Grand Cru kończąc. Produkując tak reprezentatywny styl wina dla swojego regionu, winnica hołduje tradycyjnym burgundzkim metodom winifikacji, stosując organiczne użyźnianie winnic, rygorystyczne prowadzenie winorośli guyotem oraz przeprowadzanie zielonych zbiorów. Wiek krzewów w zależności od winnicy wynosi od 5 do ponad 50 lat. Wina mają charakter mineralny z klasycznymi dla Chablis niuansami papierówek i prochu strzelniczego, ukazujący najczystszą interpretację szczepu chardonnay.

Produkcja w tej posiadłości jest przeprowadzana przez Thierry i Marion MONTHE. Przeprowadzana jest ona z wręcz rygorystyczną starannością, szacunkiem dla tradycyjnych metod burgundzkich, połączonych z nowoczesnymi technikami. Do naszej pracy wnosimy wielką pasję i dużo miłości, co jest gwarancją jakości naszych win."

Enolog: Thierry Mothe

Areał: 55ha

Gleba: skały wapienno-gliniaste z dużą zawartością morskich skamielin