Jeszcze na początku XXI wieku grona stąd sprzedawane były do Alvaro Palaciosa. Miał on nadzieję nabyć te winnice i korzystać z ich fantastycznego terroir, butelkując wina pod swoją marką. Historia jednak potoczyła się inaczej - właściciele nie zdecydowali się na sprzedaż posiadanych terenów, ale na produkcję win poczynając od upraw, aż po proces butelkowania i własnej dystrybucji. W 2008 roku do zespołu dołączył ambitny enolog Jose Mas Barberà i to był przełomowy moment dla producenta. Jose znając doskonale potencjał okolicznych winnic odważnie postawił na bardzo niską wydajność, stare krzewy garnachy i samso w najtrudniej dostępnych winnicach oraz praktykowanie organicznej winifikacji. Styl producenta to esencja mineralności łupkowych gleb Prioratu, kapitalna owocowa soczystość otoczona inteligentnym procesem starzenia w beczkach różnych rozmiarów. Energetyczne wina pełne charakteru i doskonale zharmonizowane.

Winnice prowadzone są tarasowo, gdzie zupełnie niemożliwe jest użycie jakichkolwiek maszyn. Od wieków siłą sprawczą są tutaj tylko ludzie i zwierzęta. Widok połyskujących w pełnym słońcu łupków, niczym rozrzuconych diamentów zapiera dech w piersiach. To majestatyczne wspomnienie wraca potem w kieliszku wypełnionym winem z tradycyjnych odmian garnachy i carineny."



 

Enolog: Jose Mas Barberà

Areał: 20ha

Gleba: szary łupek (llicorella)

Certyfikacja organiczna