Winnica założona w latach 80-tych na wzgórzach Gavi przez legendę ruchu biodynamicznego Stefano Bellottiego. Od samego początku winnica prowadzona jest w sposób biodynamiczny. Po nagłej śmierci Stefano w 2018 roku stery w biznesie przejęła jego córka Ilaria. Przy produkcji wspiera ją Filippo Mammone - z wykształcenia prawnik, który zostawszy sommelierem zakochał się w winie. W 2016 roku przyjechał na zbiory do Sfetano i na dobre tam już został. Ilaria i Filippo tworzą bardzo zgrany duet. Dzięki ich ciężkiej pracy oraz determinacji w zachowaniu tradycyjnych metod, wina nie przestają zachwycać naturalnym charakterem i wyznaczają jednocześnie coraz wyższe standardy jakości. Styl producenta to kapitalnie soczyste i bezpretensjonalne wina z naturalistycznym akcentem, który sprawia, że ewoluują one w smaku i aromacie na różnych etapach degustacji. Fermentacja przebiega przy udziale dzikich drożdży. Częstym zabiegiem jest dojrzewanie na osadzie oraz starzenie w dużych neutralnych beczkach z dębu i akacji.

Stefan Bellotti mawiał o sobie, że będąc farmerem jest najbardziej wolnym człowiekiem na ziemi. Farmer wiedzie życie na wolnym powietrzu, ma nieustanny kontakt z naturą i jest w zasadzie samowystarczalny. Kto zatem może być bardziej wolny?... Produkt rolny to kwiat, który rozkwita ze spotkania miłości pomiędzy dziełem natury, a twórczością człowieka."

Enolog: Filippo Mammone

Areał: 22ha

Gleba: czerwone gliny bogate w żelazo, wapienie