Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Winnica założona w latach 80-tych na wzgórzach Gavi przez legendę ruchu biodynamicznego Stefano Bellottiego. Od samego początku winnica prowadzona jest w sposób biodynamiczny. Po nagłej śmierci Stefano w 2018 roku stery w biznesie przejęła jego córka Ilaria. Przy produkcji wspiera ją Filippo Mammone - z wykształcenia prawnik, który zostawszy sommelierem zakochał się w winie. W 2016 roku przyjechał na zbiory do Sfetano i na dobre tam już został. Ilaria i Filippo tworzą bardzo zgrany duet. Dzięki ich ciężkiej pracy oraz determinacji w zachowaniu tradycyjnych metod, wina nie przestają zachwycać naturalnym charakterem i wyznaczają jednocześnie coraz wyższe standardy jakości. Styl producenta to kapitalnie soczyste i bezpretensjonalne wina z naturalistycznym akcentem, który sprawia, że ewoluują one w smaku i aromacie na różnych etapach degustacji. Fermentacja przebiega przy udziale dzikich drożdży. Częstym zabiegiem jest dojrzewanie na osadzie oraz starzenie w dużych neutralnych beczkach z dębu i akacji.
Stefan Bellotti mawiał o sobie, że będąc farmerem jest najbardziej wolnym człowiekiem na ziemi. Farmer wiedzie życie na wolnym powietrzu, ma nieustanny kontakt z naturą i jest w zasadzie samowystarczalny. Kto zatem może być bardziej wolny?... Produkt rolny to kwiat, który rozkwita ze spotkania miłości pomiędzy dziełem natury, a twórczością człowieka."
Enolog: Filippo Mammone
Areał: 22ha
Gleba: czerwone gliny bogate w żelazo, wapienie
Podziel się linkiem ze znajomymi
Oprócz wytwarzania win producenci uprawiają także ogród (warzywa i owoce), zboża (wypieki, ), hodują zwierzęta (nabiał, sery, mięso). Wszystko to wykorzystują w swojej lokalnej restauracji oraz serwują gościom agroturystyki. Ich ambicją jest aby ziemia, z której czerpią każdego dnia, przekazana została następnym pokoleniom w jeszcze bardziej ubogaconej formie.
Ładuję...