Budowa winiarni ruszyła w 2009 roku, zaraz potem wokół niej posadzono winnice. Pierwszy rocznik wina to 2011, będący symbolicznym początkiem historii trwającej nieprzerwanie do dziś. Posiadłość położona jest w DO Toro, gdzie flagową odmianą jest tinta de toro. Styl producenta to nowoczesne i uczciwe wina powstające zgodnie z filozofią wzmacniania wpływu terrorir, a także unikalnego charakteru lokalnych szczepów. W tym celu w procesie produkcji ogranicza się do minimum wszelkie interwencje chemiczne, a fermentacja zachodzi spontanicznie przy udziale dzikich drożdży. Priorytetem jest wykorzystanie tego, co trafia do winiarni dosłownie z „pola” i wspomaga ekologiczny proces winifikacji oraz stworzenie win, które będą owocem pracy człowieka w porozumieniu z naturą.

Maximo San Jose de la Rosa: „ Przyroda i rolnictwo towarzyszyły mi od dzieciństwa. Dzięki nim zawsze było dla mnie jasne, że moje życie będzie związane z wsią. Ten związek zaowocował winnicą i ziemią w Vega de Toro. Wsparcie rodziny było dla mnie fundamentalne w spełnianiu marzeń.

 

Areał :15ha własnych winnic + 15ha u kontrolowanych plantatorów

Enolog: Maximo San Jose de la Rosa