Winiarnia szczyci się bardzo długą historią, na co dowodem są dokumenty z początku XVIII w., potwierdzające jej pochodzenie. Z pośród terenów należących do producenta (125 hektarów), największy areał zajmują winnice. Fattoria Bartoli Giusti uprawia 50 hektarów zbóż, 5 hektarów gajów oliwnych i 12 różnych winnic sangiovese. Rozciągają się one w samym sercu miejscowości Brunello di Montalcino, należącej do regionu Toskanii. Dziś firma prowadzona jest przez rodzeństwo Gino Antonio i Annę Marię Focacci, strażników starożytnych tradycji, a także propagatorów wielkich innowacji technologicznych. Wszystkie winogrona zbierane są ręcznie, aby w późniejszym czasie przejść przez bezwzględną selekcję. Najlepsze z nich wykorzystywane są do produkcji win Rosso i Brunello di Montalcino. Winnice znajdują się na wysokości 300-350 m n.p.m., a duża różnica temperatur między dniem a nocą decyduje o szczególnym bogactwie niuansów aromatycznych w wytwarzanych winach.

Niska produkcja podyktowana przez Bartoli Giusti ma na celu wzmocnienie i pokazanie wyjątkowego smaku win z ich ziemi oraz uczynienie jej znaną na świecie."

Areał: 125ha

Enolog: Gino Antonio, Anna Maria Focacci