Bodegas Badiola to nazwa winiarni w Rioja, której celem jest tworzenie win z najbardziej charakterystycznych siedlisk w Rioja Alavesa. Stoi za nim baskijski przedsiębiorca i producent Gorka Izagirre (Badiola to jedno z jego nazwisk) i Peninsula Viticulores. Dwaj Masters of Wine tworzą Peninsula Viticultores: Andreas Kubach i Sam Herrop. Kontynuują oni model, który ustanowili uprzednio w Fontana, rodzinnej winnicy Jesusa Cantanero z Cueca (Kastylia La Mancha). Winiarnia posiada 300 działek, położonych w niezwykłych lokalizacjach na zboczach Sierra Cantabria, głównie w wioskach Villabuena de Alva, Leza, Sama Niego, Laguardia, Navaridas i Banos del Ebro. Średni wiek krzewów wynosi około 50 lat, a wiele z nich zostało posadzono w latach 20.30. i 40. XX wieku. Pierwsze etykiety w wydaniu Badioli zaczynają się od znakomitego rocznika 2018. Wina były produkowane tymczasowo w barakach/namiotach, ponieważ wcześniej używane zbiorniki fermentacyjne były za duże, by pracować w nich z winami z pojedynczych parcel. Styl producenta to wina rzemieślnicze charakteryzujące się świeżością, elegancją i głębią.

Filozofia produkcji polega na uzyskiwaniu bardzo czystych, świeżych i dobrze zbalansowanych win, które odzwierciedlają miejsce pochodzenia”.

 

Gleba: wapień

Enolog: Andreas Kubach i Sam Herrop