Dolina Maule, wchodząca w skład Doliny Centralnej, to największy samodzielny region winiarski w Chile. Przez długie lata kojarzona raczej z ilością produkowanego wina, a nie jego jakością, dziś przechodzi dynamiczne zmiany mające na celu odwrócenie tego wizerunku. Przemysłowe produkowane wina zaczynają być zastępowane przez rzemieślnicze projekty prowadzone przez ambitnych winiarzy.
Dolina Maule leży na południe od stolicy kraju, miasta Santiago, pomiędzy dwoma pasmami górskimi: Coastal Range, oddzielają ją od Pacyfiku, a jej wschodnią granicę wyznaczają wysokie Andy. Ponad 30 tysięcy hektarów upraw znajduje się tu w wielu zróżnicowanych siedliskach oferujących możliwość powstawania wielu stylów wina. To też jedno z pierwszych miejsc, w których sadzono winorośl; początki upraw sięgają pierwszych lat po przybyciu kolonizatorów z Hiszpanii, a najstarszym sadzonym tu winogronem było pais.
Maule Valley jest nieco chłodniejsze niż inne regiony Doliny Centralnej, występują tu też nieco częstsze i bardziej obfite opady. Jest to jednak zróżnicowane w zależności od siedliska. Najcieplejsze miejsca znajdziemy w żyznych dolinach, a im bliżej gór znajdują się uprawy, tym na większą wysokość nad poziomem morza się wspinamy i znajduje chłodniejsze miejsca. Cechą charakterystyczną całej Doliny Centralnej jest wysokie nasłonecznienie i wysokie dzienne amplitudy temperatur. Są one niezwykle istotne dla zachowania balansującej kwasowości w winach, pozwalają też na wydłużenie okresu dojrzewania, co z kolei prowadzi do powstawania bogatszych i bardziej aromatycznych win. Bardzo duży wpływ na klimat w tym regionie ma też rzeka Maule, która spływa z Andów w kierunku Pacyfiku. Obecność rzeki tłumaczy też aluwialny charakter gleb, który jednak również nie jest jednolity: w wielu miejscach znajdziemy obok gliny i żwiru na przykład skały granitowe. Drenaż i żyzność też różnią się w zależności od położenia: skaliste terroir zapewnia dobry drenaż na mało żyznej ziemi, a bliżej rzeki oraz w dolinach znajdujemy warunki dla dla wyższych zbiorów na glebach żyznych i dobrze zatrzymujących wodę.
Cabernet Sauvignon i Carmenere to najpopularniejsze winogrona Maule Valley. W zależności od położenia upraw powstają z nich albo wina pełne, dojrzałe i owocowe, przeznaczone raczej do codziennej konsumpcji, albo naprawdę solidne i eleganckie interpretacje. Tych należy raczej szukać na położonych wyżej winnicach, gdzie warunki trudniejsze, temperatury niższe i okres dojrzewania dłuższy. Najlepsze wina powstające z tych szczepów zaliczają się do krajowej czołówki. Wizytówką regionu są jednak stare, sięgające 70, czasem nawet 80 lat krzewy szczepu carignan. Te rośliny potrafią dać niezwykle złożone, skoncentrowane, a przy tym miękkie i delikatne wina. Najlepsze rozpoznać można po aromatach dojrzałych, ale wciąż soczystych owoców leśnych, nutach ziemistych i wyróżniających całość akcentach ziołowych.