Torbreck to zdecydowanie jedna z gwiazd winiarstwa w Australii. Historia posiadłości sięga 1994 roku. David Powell, Szkot z pochodzenia, założył wtedy własny projekt winiarski. Wcześniej uczył się sztuki u innych producentów, po tym jak zakończył karierę drwala. Nazwa Torbreck nawiązuje zresztą do tej przeszłości i jest inspirowana jednym z lasów w szkockim regionie Highlands.

David debiutował winami Runrig i Steading, które do dziś są najważniejszymi punktami oferty. Pierwszymi rocznikami były odpowiednio 1995 i 1996. Pierwsze z win to inspirowany Rodanem blend syraha i viogniera, a drugi to charakterystyczna dla południa Europy mieszanka grenache/ syrah/ mourvedre. Później ten duet uzupełnił też The Laird, shiraz typu single vineyard, którego podstawą są owoce z wyjątkowo starych krzewów leżących w winnicy Gnadenfrei i który należy do czołówki najdroższych win w Australii.

Projekt Torbreck mieści się w Barossa Valley i opiera się na bardzo starych krzewach, prowadzonych ręcznie i z największą uwagą i starannością. Torbreck oddaje hołd tym winnicom, których wiek przywołuje skojarzenia ze starymi europejskimi nasadzeniami. Odwdzięczają się one za to owocami o niezwykłej mocy, koncentracji i złożoności. Producent może dzięki temu tworzyć wina piękne, zbalansowane i eleganckie, cieszące się ogromnym potencjałem do dojrzewania. Autorem win i głównym winemakerem jest tu Ian Hongell.